logofarger.jpg (10388 bytes)

 

MEDALJER TIL SANDELØFTERE VED B/VETERAN NM
Sande KK deltok med tre løftere ved forrige helgs B og Veteran NM i styrkeløft.   Alle gjorde sine saker bra og klarte å ta medaljer. Jan Sjøl tok en 2.plass i yngre veteran inntil 100 kg, mens Morten Engnes og Ingolf Thorbjørnsen i seniorklassen tok h.h.v 2.plass i inntil 82,5 kg og 3.plass i inntil 90 kg.

Som fersk veteranløfter debuterte Jan på veteran NM. Dette var også et aldri så lite comeback for Jan i NM sammenheng, da han ikke har deltatt på dette nivået siden han var juniorløfter. Han hadde forberedt seg godt foran comebacket, og trent regel-
messig en gang i uka siden i høst. Planen var å løfte i klasse inntil 90 kg, men på løftedagen viste vekta 91,3 og Jan måtte løfte
i klassen over, inntil 100 kg.  Broder`n var denne gangen med som medhjelper, og for en gangs skyld var rollene byttet om. I knebøy startet han med et lett åpningsløft på 200 kg, og økte til 215 kg. Dette gikk like lett, og han ville forsøke på 225 kg i sitt siste forsøk. Nå måtte han faktisk ta i, men vektene gikk i været, og ny personlig rekord med 30 kg var et faktum. Benkpress startet meget lett med 140 kg, og høyningen med 5 kg ble forventet å gå greit. Til alles overraskelse ble 145 kg for tungt i både andre og tredjeløftet, og Jan var litt misfornøyd da han hadde forhåpninger om 150 kg. Før markløft var det klart at en 2.plass var innenfor rekkevidde med god uttelling i denne øvelsen. Startvekten på 220 gikk veldig lett, og 230 i det neste løftet gikk likeså.
Med 235 kg i siste forsøk ville han trygge 2.plassen, og uten nevneverdige problemer tok han også denne vekten. Sølvmedaljen var nå hans, og med 600 kg sammenlagt ble målsettingen nådd. Hvem sa en ikke kunne bli sterk ved å trene en gang i uka?

Morten hadde også forberedt seg godt, men stikk i strid med planen følte han at formkurven pekte nedover. Åpningsvektene ble derfor senket noe, for å sikre at han ikke ble stående uten resultat. Førsteløftet i knebøy på 180 kg gikk lett. Også 200 kg i neste gikk forholdsvis greit, men det var tydelig at det rette "trykket" manglet. Morten har en personlig rekord på 205 kg, og lot det stå til og satset friskt på 210 kg i siste forsøk. Dette ble denne gangen litt for tungt. Benkpress er vanligvis Mortens beste øvelse, da han som best har klart 145 kg. Åpningsvekten på 130 kg var som ventet veldig lett, mens neste på 135 kg gikk noe tyngre, men også dette ble godkjent av alle tre dommerne. Siste forsøket på 140 kg gikk sakte oppover, men stoppet like før stangen var på strake armer. Markløft startet lett og kontrolert på 200 kg, mens høyningen på 20 kg i neste forsøk ga mer motstand. 220 kg ble godkjent og Morten ville forsøke på 232,5 kg. Stanga rikket seg knapt fra plattingen. Med 555 kg sammen-lagt ble han nr 2, men ikke helt fornøyd med egen innsats. Dropp oppkjøringen Morten og kombiner treningen i sommer med langturer på Ducati`n. Da kommer formen!

Ingolf har trappet ned på treningen og satser ikke like mye som tidligere. Formen holder seg imidlertid godt, og han var innstilt på å vise at styrken fortsatt er inntakt. Åpningsvekten i knebøy på 220 kg ga ikke motstand, og vekten ble høynet til 237,5 kg.
Dette gikk også greit, og han ba om 242,5 kg i siste forsøk. Fra bunnposisjon gikk vektene sakte og sikkert opp, før bevegelsen stoppet like før løftet skulle avsluttes. Det var nære på! Benkpress er Ingolfs dårligste øvelse, og han startet med et lett løft på 115 kg. I andre forsøket ble 120 kg godkjent, men det var tydelig at han ikke hadde så mye mer å gi. 122,5 kg ble derfor for tungt denne gangen. Før markløft lå Ingolf på en 3.plass, men det var klart at han ville få hard kamp fra løfteren bak. Førsteløftet på 220 kg gikk lett og greit, andreløftet på 230 kg likeså. Han lå nå fortsatt på 3.plass, men måtte klare 240 kg dersom konkurenten som l> øftet etter klarte 245 kg. 240 kg ble denne gangen for tungt, men plasseringen ble sikret da heller ikke konkurenten fikk godkjent sitt siste forsøk. Med 587,5 kg sammenlagt var Sandeklubbens tredje medalje et faktum. Gjør alvor av å lage treningsrom hjemme, ikke ta sommerferie til juletider og du er ganske sikkert tilbake på "gamle høyder"!


Per Ove