logofarger.jpg (10388 bytes)

 

SEIER I LAG NM TIL SANDE KK!

Sande KK ble  lørdag 11.desember norgesmestere for lag. Med seier i både lagfinalen og lagserien tok klubben "the double" i 1999. Etter kontrolert og sikker løfting ble det en overlegen seier på hjemmebane foran Oslo SK og Sandnes AK. På finalelaget fra Sande KK løftet Bjørn Henning Andersen, Carl Olav Christoffersen, Geir Gregersen, Anne Sigrid Stiklestad og Per Ove Sjøl.

Fra arrangørklubbens side knyttet det seg forut for stevnet størst spenning til hvordan Sande gamle kommunelokalet ville
være som stevnested og om Mortens egenutviklede resultatprogram ville fungere etter intensjonen. I tillegg var det også noe usikkerhet m.h.t hvor restituert Carl Olav og Anne Sigrid var etter VM, EM og "Mestermøtet". For Carl Olavs del ble lagfinalen det tredje stevnet på tre uker, mens Anne Sigrid som kjent ble europamester 14 dager før.

Sande KK`s løftere i 1.pulje var Bjørn Henning og Geir. Begge begynte forsiktig knebøy, da Bjørn Henning hadde gått ned en vektklasse til 82,5 kg og Geir var usikker på formen. H.h.v 230 og 250 gikk lett, og det ble høynet til 240 og 260. Også dette gikk opp og ble godkjent. Bjørn Henning forlangte 250 i siste løftet, 2,5 kg under personlig rekord i 90 kg. Med litt ubalanse i løftet ble 250 denne gangen for tungt. Geir økte til 265, 5 kg under pers, og med full innsats fra både Geir og publikum gikk stanga i været. Mest dramatikk skapte Bjørn Rasmussen fra Sandnes AK og Rikard Kaashagen fra Brumunddal AK da begge dessverre gikk ut i knebøy. I realiteten var dermed vinnersjansene til begge disse klubbene spolert før 2.pulje i knebøy startet.

Anne Sigrid var først ut av Sandeløfterne i 2.pulje, og 200 var selvfølgelig lekende lett. Per Ove startet også greit på 290, mens Carl Olav bare følte seg frem med 320. Alle var nå over det største hinderet og poengsankingen hadde begynt! 2.løftet på 215 for Anne Sigrid ga knapt nok motstand og 305 for Per Ove gikk også overraskende lett. Løftet til Carl Olav på 340 var også lett, men ble underkjent pga dybden. 225 i Anne Sigrids siste knebøy var tung men kontrolert, og hun sanket verdifulle poeng. Faktisk hele 214,8! Per Ove ville forsøke på ny pers, og forlangte 317,5. Dette ble imidlertid for tungt denne gangen. Carl Olav skjerpet seg foran sitt siste løft, og tok 345 uten nevneverdige problemer.

Sande KK kom dermed godt i gang, og hadde opparbeidet en klar ledelse til Oslo SK før benkpress.

Bjørn Henning innledet benkpress med et greit løft på 135, mens Geir satte et lite støkk i laget og hjemmepublikummet da han fikk underkjent sitt første løft på 152,5. Løftet var heldigvis lett, men manglet god nok stopp på brystet. Bjørn Henning økte til 140, som gikk opp men som ble underkjent. Hadde bantingen tatt bort alt trykket i benkpress?  Geir løftet nå 152,5 etter regel-verket, men det gikk tyngre enn Geir satte pris på. Foran 3.løftet mobiliserte Bjørn Henning all styrke og klarte denne gangen å presse opp stangen til dommernes godkjennelse. 93,996 poeng er en av hans høyeste poengsummer i benkpress. Geir høynet til 157,5, som normalt ikke burde by på problemer. Benkpressformen var imidlertid ikke som den pleier og vekten ble for tung. Benken ble dermed en nedtur for Geir som har pers på 162,5.

Anne Sigrid, Per Ove og Carl Olav startet på h.h.v 90, 150 og 200. Dette var alle greie, lette åpninger. Spesielt gledet det publikum å se hvordan Carl Olav håndterte 200 kg. I 2.løftet presset Anne Sigrid greit 95, og viste at det var rom for flere kilo.
Per Ove sitt forsøk på 157,5 ble en skikkelig bom. Selv om stangen kom opp, var løftet både skjevt og det hadde faktisk også en liten nedoverbevegelse. 212,5 for Carl Olav skjøt fart opp fra brystet, og ble godkjent. Vekten ga imidlertid litt motstand ved ut- rettingen av armene, og viste at stevnehyppigheten de siste tiden hadde tatt på. I siste forsøk prøvde Anne Sigrid på 100, men dette ble for tungt denne gangen. Per Ove tok 157,5 på nytt og fokuserte på løftebanen. Med kontrolerte bevegelser ble 157,5 godkjent, selv med en liten antydning til skjevhet i presset. Carl Olav forsøkte seg på 217,5 i siste forsøk. Igjen går starten uproblematisk, men denne gangen klarte han ikke å rette ut armene. Merkelig, med hans solide triceps burde det ikke være av- slutningen av løftet som skulle by på problemer!

Etter benkpress økte faktisk Sande KK ledelsen til Oslo SK, selv om benkpress tradisjonelt ikke er noen god øvelse for Sande-
løftere. Det var dermed klart at seieren ville gå til Sande, dersom alle løfterne klarte sine åpningsvekter i markløft.

Geir var først ute i markløft, og startet lett og komfortabelt med 235. Bjørn Henning tok 250 like lett.Geir høynet med 10 kg,   og løftet
meget teknisk bra på 245. Geir er nemlig inne i sin første sesong med bred benstilling i markløft, og teknikken sitter ikke like bra hver gang. Bjørn Henning forlangte 265 i sitt andre forsøk, og denne vekten måtte han virkelig kjempe med. Skuldrene smatt imidlertid på plass etter et langt seigt drag. Geir ville forsøke på ny pers med 252,5 i siste, og gjorde et tappert forsøk. Denne gangen bommet han på teknikken, da han ikke kom langt nok ned med baken. Beina ble dermed for rette og det ble mye rygg.
Bjørn Henning gjorde et helhjertet forsøk på 267,5, men kreftene ble nok brukt opp i det foregående løftet.

Klok av skade fra EM startet Anne Sigrid denne gang noe lavere i markløft. 190 var lett og greit. Per Ove var i pausen etter benken usikker på om åpningsvekten i mark skulle senkes til 280, for å sikre et resultat. Broder`n mente imidlertid dette var tull,
så åpningsvekten ble på 290. Løftet gikk svært lett. Carl Olav startet på 300, og viste frem en rå start, hvor faktisk stangen bøyer
seg etter rykket i bunnen og vektene svaier når han retter seg ut. Anne Sigrid økte til 200, og hun måtte virkelig kjempe ved av-
slutningen av løftet. Løftet ble godkjent og hun valgte å gi seg med det. Seieren var forøvrig også sikret på dette tidspunktet.
Per Ove gikk på 300 i sitt forsøk, og hadde ingen problemer, heller ikke ved avslutningen av løftet. Carl Olav høynet til 322,5 og drar vekten rett opp i en kontrolert bevegelse. I sitt siste forsøk ønsker Per Ove å prøve på ny pers med 310. Med full stemning i salen går stanga i været og denne gangen klarer han å fullføre draget, helt til skuldrene er på plass. Grepet satt bra og da har en tid til å kjempe litt med avslutningen. Carl Olav ville også prøve på ny pers, og alle hjelper til når han drar til på 330. Det nød-
vendige overskuddet du må ha for å perse i marken var naturlig nok ikke til stede, og Carl Olav må gi seg før stanga når knærne.
Med et oppgitt "NEI!" fortviler han over å nok en gang ha misset på denne vekten, mens publikum applauderer for hans innsats og Sande KK`s seier.

Med poengsummen 2.367,374 var en overlegen seier i lagfinalen på hjemmebane dermed et faktum. Differansen ned til Oslo SK ble på bortimot 230 poeng. Dvs at Anne Sigrid, som Sande KK`s beste poengplukker i knebøy med 214,8 poeng, faktisk kunne ha gått ut i knebøy, og likevel hadde seieren gått til Sande KK!

Stevnedagen ble avsluttet med en hyggelig bankett på kvelden, hvor alle finalelagene i tillegg til stevnemannskapet fra arrangør-kluben deltok. Luften var gått ut av de fleste, og banketten ble derfor en rolig seanse, selv om Brumunddals Arne Brovold gjorde sitt beste for å holde stemningen og humøret oppe. Arrangørene kunne slitne, trøtte og leie konstatere at lagfinalen ble et vel-
lykket arrangement, og fikk også flere tilbakemeldinger om dette. Det gamle kommunelokalet var et intimt og publikumsvennlig stevnested, resultatservicen fungerte perfekt, amfitribunen ga et fint overblikk, stemningen blant publikum var bra og det ble hjemmeseier!

Hva mer kan en arrangør egentlig ønske seg...?