Kosttilskudd inneholder doping

Norske idrettsutøvere har visst det lenge, men nå er det vitenskapelig bevist. Sjansen for å teste positivt på doping er stor ved inntak av kosttilskudd.

Det slår en omfattende undersøkelse i Den olympiske komités (IOKs) regi fast.
 
Russisk rulett
 
Ved å kjøpe kosttilskudd direkte fra butikkhyllen eller via internett gir ingen garanti for at middelet ikke kan innhold ulovlige stoffer, som igjen kan gi positive dopingprøver. Til tross for merkingen sammenligner IOK dette som å spille russisk rulett med tanke på å bli tatt i doping.
 
Undersøkelsen viste at 94 (14,8 prosent) av 634 kosttilskuddmerker som ble undersøk, inneholdt stoffer som ikke sto på varedeklarasjonen. Det er stoffer som kunne gi positive dopingprøver. En lignende undersøkelse i Nederland var tallet oppe på 25 prosent.
 
Flere tatt
 
I IOKs undersøkelse har 215 produsenter i 13 forskjellige land blitt analysert fra oktober 2000 til november 2001. De fleste av merkene ble markedsført og solgt via internett.
 
I løpet av de siste to årene har en rekke utøvere blitt tatt i doping. Blant andre nordmennene Stian Grimseth og Fritz Aanes. Begge bedyret sin uskyld etter å ha inntatt kosttilskudd, men begge ble likevel utestengt.
 
IOKs undersøkelse bør gi et klart varsku til alle idrettsutøvere om å la kosttilskuddene være.